ANALİZGenelHisse SenediHisse Senedi HakkındaYatırım

Hisse senedine yatırım yaparken unutmamanız gereken 12 nokta

Türkiye’de hisse senedi yatırımcı sayısı yıllardır fazla değişiklik göstermiyor. Son yıllarda yapılan finansal okur-yazarlığı arttırmaya yönelik projelere ve Borsa İstanbul’da zaman zaman yapılan halka arz seferberliğine rağmen, bir türlü hisse senedi piyasası büyüme göstermiyor. Bunda;geçmiş yıllarda çok sayıda küçük yatırımcının canının yanması ve uzun vadeli düşünmek yerine üç günde köşeyi dönme hayali etkili oldu.

Sermaye piyasası Kurulu (SPK), çıkardığı birçok tebliğ ile küçük yatırımcıyı korumaya yönelik adımlar atıyor ama bu yine de yetersiz kalıyor. Burada yatırımcının kendisine de büyük iş düşüyor. Para kazanmaya kafa yorduğu kadar yatırım yapmaya da kafa yormalı ve kendisini geliştirmeli, eğitmeli. Sadece okuduğu ya da kulaktan dolma şeyler ile yatırım yapmamalı. Unutmayın ki; sizin gece gündüz çalışarak kazandığınız paraları, başkaları sizin gibi sahiplenmez. Bu nedenle, yatırım yaparken dikkatli olmalıyız. Dikkatli davranırken, risk anlayışımız çerçevesinde farklı yatırım araçlarını da değerlendirmeliyiz.

Yatırım araçlarından öne çıkan hisse senedi yatırımına başlarken bilmemiz gereken temel noktaları aşağıda 12 maddede özetlemeye çalıştım. Öncesinde, şunu sizlere tekrar hatırlatmak isterim: “BORSADA OYNANMAZ, BORSADA YATIRIM YAPILIR.”

 

  1. Hisse senedi bir yatırım aracıdır ve uzun vadeli düşünülmelidir. Kısa vadede köşeyi dönmek için hisse senedi alınmaz.
  1. Hisse senedine yatırım yaparken; siz şirketi satın alıyorsunuz, hisse senedini değil.
  1. Hisse senedi almanızın nedeni, hisse senedini aldığınız şirketin sürdürülebilir karlılığa sahip olması ve uzun vadede başarılı büyüme potansiyeli olmasıdır.
  1. İçinde bulunduğu sektör nedeniyle büyüme potansiyeli olmayan ve kar etmeyen şirketin hisse senedine yatırım yapılmaz.
  1. Birikimin tamamı tek bir hisse senedine yatırılmaz. Riski dağıtmak gerekir.
  1. Hisse senedi yatırımı risk içerdiği için, birikiminizi piyasa koşullarına göre değerlendirmelisiniz. Düşüşe geçen piyasada hisse senedi almak iyi bir yatırım olmayabilir.
  1. Hisse senedi alırken; şirketi, sektörü, ekonomiyi ve şirketi etkileyebilecek politik gelişmeleri göz önünde bulundurmalısınız.
  1. Çalıştığınız kurumun ya da diğer kurumların önerdiği hisse senetlerini iyi analiz etmelisiniz. Bu hisse senetlerinden artan karlılıkla büyüme potansiyeli yüksek olanları seçebilirsiniz.
  1. Yatırım yaptığınız hisse senedini neden aldığınızı iyi analiz etmelisiniz.
  1. Düzenli büyüme gösteren ve temettü veren hisse senetlerini tercih edebilirsiniz.
  1. Ekonominin büyüme döneminde hisse senedi alıp, ekonomi küçülme dönemine girerken hisse senedinden çıkabilirsiniz.
  1. Hiçbir hisse senedi sürekli artış göstermez ya da sürekli düşüş göstermez. Ani artışlarda ve ani düşüşlerde paniklemeden o anki durumun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu analiz edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir