6 maddede hisse senedi kredisi nedir?
Hisse senedi işlemlerinin yan ürünlerinden biri de hisse senedi kredisidir. Hisse senedi piyasasında sürekli alım satım yapan yatırımcıların çok iyi bildiği bir konudur. Genelde aracı kurumlardaki yatırım uzmanları ile işlemlerini gerçekleştiren yatırımcılar yatırım uzmanlarından sık sık “isterseniz kredili işlem de yapabilirsiniz” cümlesini duyar. Peki nedir bu hisse senedi kredisi? Gelin 6 maddede hisse senedi kredi işlemlerini özetleyelim.
- Hisse senedi kredisi; bir yatırımcının portföyünde bulunan hisse senedi, fon, döviz gibi menkul kıymetlerin çalıştığı aracı kurum tarafından belirli oranlarda teminat olarak kabul edilerek daha fazla hisse senedi alımı yapması için kullandırılan kredidir.
- Aracı kurum ile müşteri arasında “Kredili Menkul Kıymet Çerçeve Sözleşmesi” imzalanır ve aracı kurumun yatırım komitesi veya yönetiminin değerlendirmeleri doğrultusunda müşteriye bir kredi limiti tanımlanır. Eğer ilerleyen zamanlarda müşteri limiti artırmak isterse tekrar değerlendirmeye girecektir başvurusu.
- Aracı kurum kullandırdığı kredi limiti karşılığında belli bir faiz alır ve bu faizi günlük işletir.
- Kullandırılan krediye damga vergisi ve BSMW uygulanır.
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun belirlediği uygulama doğrultusunda A ve B grubu hisse senetleri kredi işlemine tabi olabilmektedir. C ve D grubu hisse senetleri kredili işleme konu edilemez. Buna ek olarak kredili işleme uygun olan bir hisse senedi bir süre sonra eğer kredili işlem listesinden çıkarılırsa bu hisse senedini bulunduran yatırımcıların bu hisse senedindeki krediyi kapatması veya SPK kabul ederse başka bir hisse senedi ile değiştirmesi istenir.
- Başlangıç özkaynak oranı %50 olmalıdır. Özkaynak oranı; teminat tutarından kullandığınız kredi tutarının çıkarılarak teminat tutarına bölünmesi ile bulunur. Eğer özkaynak oranı %35’in altına düşerse özkaynak oranını başlangıç seviyesi olan%50’ye çıkarmanız talep edilecektir. Bunun için de ya ek teminat yatırmanız ya da satış yapmanız gerekir.