BES HakkındaBireysel Emeklilik

12 maddede bireysel emeklilikte giriş ücreti ya da giriş aidatı

Bireysel emeklilik yaptıran ya da yaptırmayı düşünen herkesin detaylarını tam bilmediği ve bazen niye ödüyorum ki dediği Giriş Ücreti (Giriş Aidatı) ile ilgili bilinmesi gereken her şey aşağıda özetlenmiştir.

  1. Katılımcı; bireysel emeklilik sistemine ilk defa girdiği sırada ya da farklı bir şirkette ilk defa emeklilik sözleşmesi yaparsa alınan ücrettir.
  2. Aynı şirkette ikinci bir bireysel emeklilik yaptırırsanız, sizden ikinci kez giriş ücreti alınmaz.
  3. Giriş ücreti; teklifin onaylandığı tarihteki aylık brüt asgari ücreti geçemez.
  4. Giriş aidatı; peşin olarak, aktarım tarihine ertelenmiş, veya sistemden çıkış tarihine ertelenmiş olarak alınabilir.
  5. Giriş ücretinin peşin alınan kısmı, teklifin onaylandığı tarihteki aylık brüt asgari ücretin %10’unu geçemez.
  6. Giriş aidatı en fazla 10 yıl ertelenebilir.
  7. Giriş aidatı en fazla 12 taksitte alınabilir.
  8. Giriş aidatı ödenen katkı paylarından ayrı takip edilir. Ancak eğer siz birikiminizi başka bir şirkete aktarır ya da sistemden ayrılırsanız, mevcut birkiminizden tahsil edilebilir.
  9. Eğer BES yaptırdıktan sonra 60 gün içinde cayma hakkınızı kullanırsanız, varsa sizden alınan giriş ücreti size iade edilir.
  10. İlgili emeklilik sözleşmesinde 10 yılı doldurup ayrılanlardan, ölüm veya maluliyet nedeniyle ayrılanlardan veya emeklilik hakkını kullanarak ayrılanlardan ertelenmiş giriş aidatı alınmaz.
  11. Peşin ve ertelenmiş olarak alınan giriş ücretlerinin toplamı, teklifin onaylandığı tarihteki aylık brüt asgari ücretin, i) 3 yıl içinde ayrılan katılımcılar için %75’ini; ii) 3-6 yıl arasında ayrılanlar için %50’sini; iii) 6-10 yıl ayrılanlar için %25’ini geçemez.
  12. Emeklilik sandıklarından BES’e aktarımda giriş aidatı alınmaz.

 

Şunu söylemek isterim ki; bireysel emeklilikte odaklanmamız gereken nokta ödediğimiz giriş ücreti değil, 10 yıl boyunca düzenli olarak ödemelerimizi yapıp yapamayacağımızdır. Çünkü bunu başarabilirsek, yaptığımız birikim ve elde ettiğimiz getirinin yanında ödediğimiz giriş aidatı okyanusta bir kum tanesi olarak kalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir