Uncategorized

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senetleri; anonim ortaklıklar tarafından ihraç edilir ve sermaye payını temsil eder. Geleceğini parlak gördüğümüz şirketin hisse senedini alarak o şirkete ortak olurken, şirketin uzun vadedeki karlılığına ve başarısına da yatırım yapmış oluyoruz.

Elimizde bulundurduğumuz sürece ilgili hisse senedinin bizlere sağladığı bir takım haklar vardır. Bunlar;

  • Ortaklık hakkı,
  • Oy hakkı (yönetime katılma)
  • Kar payı (temettü) alma hakkı,
  • Yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı)
  • Bedelsiz pay alma hakkı
  • Tasfiyeden pay alma hakkı,
  • Bilgi edinme hakkı

Hisse senedi yatırımı yaparken öncelikle risk anlayışımızı ve yatırım amaçlarımızı tüm yönleriyle ortaya koymalıyız. Risk anlayışımızı belirledikten sonra hisse senedine tasarruflarımızın ne kadarını yatıracağımıza karar vermeliyiz ama asla tamamını yatırmamalıyız. Unutmayalım ki, hisse senedi riskli bir yatırım aracıdır. Hisse senedi yatırımına ayırdığımız tutarı  belli sayıdaki hisse senedine de dağıtabiliriz.

Ayrıca kısa vadeli al-sat işlemleri yaparak birikimimizi riske atmayalım. Orta ve uzun vadeli düşünelim ve olabildiğince hisse senedi biriktirelim. Her an her şeyin değiştiği, sürekli bilgi akışının olduğu günümüz dünyasında tüm gelişmeleri takip edip yorumlamaya ve anlık yatırım kararları almaya hiçbirimizin yeterli zamanı yok. Ayrıca alınan bu kısa vadeli anlık yatırım kararlarının maliyetleri de maalesef birikimlerimizi yok edecek kadar yüksek olabilir.

Risk anlayışımızı belirledik. Yatırım amaçlarımızı ortaya koyduk. Birikimlerimizin ne kadarını hisse senedine hangi vadede ayıracağımıza karar verdik. Şimdi geldik hangi hisselere yatırım yapacağımıza karar vermeye.

Yatırım yapacağımız hisseleri belirlemek için ne tür bilgiler gerekli olduğuna ve bu bilgileri nereden nasıl bulacağımızı bilmemiz gerekir. Öncelikle global ekonomiye bakmalıyız: Başta ABD, AB, Çin olmak üzere dünya ekonomisinde neler oluyor? Hangi ekonomik döngü yaşanıyor? Büyüme, yavaşlama ya da küçülme? Sonra Türkiye ekonomisine bakmalıyız: Dünyadaki ekonomik döngüden Türkiye ekonomisi nasıl etkileniyor? Ekonomik göstergelerin trendi nasıl? Büyümeye mi küçülmeye mi işaret ediyor?

Dünya ekonomisinin ve Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar doğrultusunda hangi sektörlerin öne çıkabileceğine karar vermeliyiz. Sektörleri belirledikten sonra bu sektörlerdeki şirket sayılarına, bu şirketlerden hangilerinin rekabette öne çıktığına, teknolojik gelişmelerin ve sektöre giren yeni şirketlerin sektörün karlılığını nasıl etkilediğine, sektörün diğer sektörlerdeki gelişmelerden nasıl etkilendiğine karar vermeliyiz. Öne çıkan sektörleri de belirledikten sonra, bu sektörlerden hem sürdürülebilir büyüme oranlarına hem de düzenli temettü dağıtım politikasına sahip şirket seçip onun hissesine orta ve uzun vadeli yatırım yapabiliriz. Ve hisse senedi fiyatlarındaki inişlere ve çıkışlara bakmadan bu hisse senetlerine zaman içinde yeni paralar ekleyebiliriz.

Hisse seçiminde aracı kurumların araştırma uzmanlarının hazırladığı sektör ve şirket raporlarından yararlanabiliriz. Bunun dışında ilgi duyduğumuz şirketlerin kendi internet sitelerinde yayımladıkları yatırımcı sunumlarından, faaliyet raporlarından ve finansal dipnotlarından da yararlanabiliriz.

 

İlgili Linkler:

Borsa İstanbul İşlem Saatleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir