Konut Kredileri (Mortgage)

Hepimiz başımızı sokacak bir evimiz olsun isteriz ya da onun hayalini kurarız. Fakat genellikle birikimimiz evin parasını peşin olarak vermeye yetmez. İşte bu durumda dünyada mortgage (morgıç) olarak bilinen, ülkemizde de 2007 yılında çıkan yasayla gittikçe popüler bir terim olmaya başlayan ipotekli konut kredisi imdadımıza yetişir.

Hayalimizdeki evi ya da bütçemize uygun evi bulduk diyelim. Elimizde de belli bir birikim var. İhtiyacımız olan tutarı da belirledik. Şimdi bankaların konut kredisi faiz oranlarını ve aldıkları masraf tutarlarını araştırmaya başlayalım. Asla ilk girdiğimiz bankadan krediyi kullanıp çıkmayalım. En uygun seçeneğe karar verdikten sonra, krediyi ödeme gücümüz olup olmadığını göstermek için aylık gelir beyanıyla ve almak istediğimiz evin tapusuyla ilgili bankaya başvururuz. Banka da almak istediğimiz evin değerini belirlemek için ekspertiz gönderir ve ev için bir ekspertiz raporu hazırlanır. Bu rapora göre banka, istediğimiz kredinin ne kadarını karşılayacağına karar verir. Ondan sonra krediyi kullandırır ve ev üzerine ipotek koyar kredi borcu ödeninceye kadar.

Eğer bir gayrimenkul projesinden ev alacaksak evin %80’inin tamamlanmış olması gerekir. Ya da ilgili projenin anlaşmalı olduğu bankaların şartlarını incelemeliyiz.

İpotekli konut kredisinin vadesi batı ülkelerinde genelde 20-30 yıla çıkarken, bizde genellikle 10 yıl (120 ay) civarındadır. Kullandığımız kredi KKDF ve BSMV vergilerinden muaftır.

Mortgage kredisi sadece konut için kullanılmaz. Türleri aşağıdaki gibidir:

  • Konut kredisi
  • İşyeri kredisi
  • Arsa kredisi
  • Yeniden yapılandırma kredisi (Konut kredisi borç transferi)

Yeniden yapılandırma kredisi: Mevcut konut kredisi borcunun daha uygun faiz ve vade koşulları ile değiştirilmesini sağlar. Mevcut konut kredisi kapatılarak yeni bir kredi kullandırılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir