ANALİZBES HakkındaBireysel Emeklilik

BES fonlarından elde edilen getirileri artırmanın yolları

Bireysel Emeklilik ya da kısa adıyla BES son dönemlerde giderek daha da popüler hale geldi. Daha çok insan BES yaptırmaya başladı. Tabii ki bunda yatırılan katkı payına ek olarak devletin %25 ek katkı payı yatırması da etkili oldu.

BES yaptıran kişi daha başlangıçta belli şartlara bağlı olarak %25 getiriyi elde etmiş oluyor. Bundan sonrası ise bu getiri oranını daha fazla nasıl artırabilirize kafa yormaktan geçiyor. İşte bu noktada maalesef BES katılımcılarının çoğu başarısız oluyor. Çünkü BES’te yatırım yaptıkları fonların dağılımını yıl içinde değiştirmiyorlar. Bunu yapmadıklarında ise genelde BES’teki getirilerden memnun olmuyorlar ve sistemden çıkıyorlar.

Bu nedenle aşağıda maddeler halinde bireysel emeklilik (BES)’teki yatırımlarımızın getirisini artırabilmek için fon dağılımını nasıl etkin bir şekilde yönetebileceğimizi özetlemeye çalıştım. Umarım faydalı olur.

  • BES geleceğiniz için yaptığınız uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Bu yüzden getirisinden memnun değilseniz BES’ten çıkmak yerine getiriyi nasıl artırırıma kafa yormanız gerekir. Bunun için de hemen finans okuryazarlığınızı artırmaya yönelik olarak kendinize yatırım yapmaya başlayın. Piyasaları ve ekonomiyi biraz daha yakından takip edin.
  • BES’te seçtiğiniz fon ya da fonların dağılımını yılda 6 kez değiştirme hakkınız var. Bu yüzden risk anlayışınıza göre bu fon dağılımını yılda 2-3 kez değiştirmek fazlasıyla yeterli olacaktır.
  • Unutmayınki hiçbir yatırım aracı sürekli kazandırmaz ya da kaybettirmez. Doğru zamanda doğru yatırım aracına doğru vadede yatırım yapabilmeliyiz. Belli bir dönemde belli yatırım araçları öne çıkarken, başka bir zamanda başka yatırım araçları öne çıkar. Diyelimki önümüzde genel seçimler var. Seçim tarihi yaklaştıkça gerilimin artacağını ve iktidarın popülist politikalar izleyeceğini; bunun da ekonomiye zarar vereceğini düşünüyorsunuz. Bu durumda borsanın değer kaybedeceğini ama doların yukarı gideceğine inanıyorsunuz. Düşünceniz bu ise, BES’teki fonlardan içinde dolar ya da dolara endeksli yatırım araçları bulunduran fonların oranını artırmalı ve hisse senetleri ve tahvil-bono bulunduran fonların oranını düşürmelisiniz. Düşündüğünüz gibi dolar çok yükseldiyse ve hedeflediğiniz getiri oranını yakaladıysanız, fon dağılımını tekrar değiştirmelisiniz. Çünkü dolar sonsuza kadar yükselmeyecek ya da borsa sürekli düşmeyecektir.
  • BES’teki devlet katkısından ve düşük vergi oranından yararlanmanın temel şartı 56 yaşı doldurmak ve en az 10 yıl bireysel emeklilik sisteminde kalmaktır. Bu yüzden yaşınız ne kadar gençse alabileceğiniz risk o kadar fazla olacaktır. Size tavsiyem bu durumda seçtiğiniz fonlar hisse senedi ağırlıklı olsun. Ve asla borsadaki düşüşlerden paniğe kapılmayın. Siz zaten aylık düzenli katkı payı yatırdığınız için aldığınız fonun maliyeti de ona göre düşecektir.
  • Eğer çocuklarınız için BES yaptırdıysanız, sadece hisse senedi fonlarını bulundurmanızı önerebilirim. Belli bir yaşa geldiklerinde kendi adlarına birikmiş ciddi bir birikimle karşılaşacaklardır. Bunu eğitimleri için, ev ve araba almak için ya da ilerde iş kurmak için sermaye olarak kullanabileceklerdir. O zaman elde edecekleri olası yüksek getirilerden dolayı, 56 yaşı beklemek ya da devlet katkısının belli bir yüzdesini kaybetmek korkusunu yaşamadan BES’ten paralarını çekebileceklerdir. İsterlerse kendileri daha sonra yeniden BES yaptırabilirler.
  • Yaşınız yükseldikçe BES’teki fonlarınız içinde likit fonlarınızın oranını artırmanızı öneririm. Çünkü bu durumda 56 yaşına yaklaştıkça devlet katkısına odaklanmalı ve anaparanızın üzerine devlet katkısını alarak sistemde en az 10 yılı tamamlamalı ve 56 yaşını geçince tamamını minimum kesintiyle alabilmelisiniz.

 

10 thoughts on “BES fonlarından elde edilen getirileri artırmanın yolları

  • İbrahim Akdeniz

    Önerileriniz için teşekkürler
    Belirli periyotlarla yönlendirme bilgileri yaparsanız faydalı olur

    Yanıtla
  • ÜNSAL KEMAL KAYA

    Öngörülü ve olumlu tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.Ben de bu konuda uzun zamandır aynı düşüncelere sahibim…Tarafınızdan düşüncelerimin dillendirilmiş olması doğru yolda olduğuma işaret…:)

    Yanıtla
    • finansdanışmanım

      İlginize teşekkür ederiz Ünsal Kemal Kaya Bey. Amacımız; doğru, kısa ve öz bilgiler vererek finans piyasalarının doğru anlaşılmasını sağlamak…

      Yanıtla
  • Gencer

    Çok faydalı bir anlatım olmuş bana epey ışık tutuyor öğreneceğimiz şeyler varmış 🙂

    Yanıtla
  • hakkı

    bes, birilerini emekli etme sistemi..
    devlet katkısı falan hikaye…
    fonları iyi yönlendirme olayınız kısıtlı.. senede 6 defa fon seğişim hakkınız var.. her değişim talimatı da en az 1 hafta bekletilmekte… örneğin altın çıkıyor altın fonu alayım diyorsnz… sizin fon altın fonunua geçene kadar altın çıkacağı kadar çıkıyor.. sonrasında düşüşler olunca kayıp artıyor….
    6 hakkın bitinc3 de öyle fon falan yönetemiyorsn…
    beste herşey sıkıntılı…
    devlet katkısının tamamını almak için 10 yıl ve 56 yaşını tamamlaman lazım…
    56 yaş öncesi ayrılcam dersen yuzde 60 veriliyor… 3 ve 6 yıl arasında ayrılırsan yuzde 15
    6 ve 10 yıl arasında ayrılırsan yuzde 35…
    zaten tl eriyor vereceği para öerez parası gibi oluyor…

    Yanıtla
  • İlhan

    Allians BES de gerekli ilgi ve yönlendirme bulamıyorum.
    Benden istedikleri sadece katkı paylarımı yükseltmem.

    Yanıtla
  • Yusuf

    Arkadaşlar Vakıf Emeklilik BES Altın Fonu yaptım daha yeniyim 2 hafta falan oldum yaptıralı…bankadaki danışman kesilen paranın piyasadaki altın yatırım araçlarında kullanıldığını vs. gibi şeyler söyledi…Ama Bn uygulamadan girince altının gr fiyatı vs bişey göremiyorum… Bu sistem nedir açıklarmısınız…

    Yanıtla
    • Cumali Kalkan

      Altın fonu/ons altın ve gram altın farklı yatırımlar. Bazen farklı yönde hareket edebiliyorlar.

      Yanıtla
  • MUHAMMET ILHAMI ONARAN

    51 YASINDAYIM 5 YIL DOLDU…. SIZCE 5 YILLIK HANGI FON UYGUN OLUR?…. BIT COINS SEPETTE VAR MI?.. SANIRIM ALTINA ENDEX OLURSA DEGER KAYBETMEZ?… DEGERLI FIKIRLERINIZE IHTIYACIM VAR….

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir