12 maddede bireysel emeklilikte emekli olmaya hak kazanma ve birikimi alma
Bireysel emeklilikte emekli olmaya hak kazanmak ve birikimin ödenmesi için gereken şartlar aşağıda özetlenmiştir.
- Temel şart; sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmuş olmaktır.
- Katılımcının birden fazla emeklilik sözleşmesi yani BES’i varsa, bunlardan en eski tarihli olan 10 yıllık süre hesabında dikkate alınır.
- Birden fazla BES’i olan katılımcı, bunlardan en az birinden emekliliğe hak kazanmış olmalıdır.
- Birden fazla BES’i olan katılımcının BES’leri farklı şirketlerdeyse, bu şirketlerden birine başvurarak hesaplarını birleştirmesi gerekir.
- Emekliliğe kazanan ve parasının tamamını almak isteyen katılımcının tüm birikimlerininin (devlet katkısı dahil) getirilerinden %5 oranında stopaj vergisi kesintisi yapılır.
- BES’te emekliliğe hak kazanan bir katılımcı birikimini, i) toplu para olarak; ii) programlı geri ödeme olarak; iii) Yıllık gelir sigortası şeklinde; ıv) ilk üçü arasında dağıtarak alabilir.
- Birikimini almak isteyen katılımcıyı şirket bilgilendirir. Kendisine emeklilik bilgi formunu ve hesap özetini 5 iş günü içinde gönderir.
- Katılımcı tüm birikiminin toplu olarak ödenmesini talep ederse, emeklilik şirketi 10 iş günü içinde ödemeyi yapar.
- Birikimini Programlı Geri Ödeme şeklinde almak isteyen katılımcı, aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak düzenli ödeme şeklinde birikimini alabilir.
- Programlı Geri Ödeme şeklinde birikimini alan katılımcı, belirlediği ödeme dönemlerini ya da ödeme tutarlarını yılda en fazla 2 kez değiştirebilir. Ya da istediği anda tüm tutarı çekebilir.
- Programlı Geri Ödeme şeklinde birikimini alan katılımcı bu BES hesabına katkı payı ödemesi yapamaz. Ancak fon dağılımını değiştirebilir ya da başka bir emeklilik şirketine birikimini aktarabilir.
- Emeklilik hakkını kullanan bir katılımcı, başka bir şirketten aktarımla düzenlenen BES sözleşmeleri hariç, yeni bir BES yapması durumunda, bu BES’ten emekli olabilmesi için en az 10 yıl sistemde kalması gerekir.