Ülkemizdeki hisse senedi yatırımcı sayısı neden artmıyor?
Ülkemizdeki finansal okuryazarlığın düşük olması nedeni ile insanlarımız çoğunlukla para kazanmanın yollarına kafa yoruyor. Üç günde nasıl köşeyi dönerim diye hayaller kuruyor, kafa yoruyorlar. Fakat para kazanmak kadar kazandığı parayı korumaya, biriktirmeye, farklı yatırım araçlarında değerlendirerek artırmaya ve geleceğini garantiye almaya çoğunlukla kafa yormuyor, parasını yönetecek bilgiye ulaşmayı amaçlamıyor.
Hepimizin bildiği gibi insanımız eline para geçtiğinde daha çok ev, arsa gibi gayrimenkul alımına yöneliyordu yıllardır. Tabi yastık altına konan altınlara yatırım dışında. Bunlara ek olarak da herhangi bir bankada mevduata yatırıp faiz geliri elde etmeyi de söyleyebiliriz. Düşük finansal okuryazarlık seviyesinin yatırım anlayışı yıllardır bu dar üçgende sıkışıp kaldı. Ekonomi iyiyken de kötüyken de hep bunlar tercih edildi.
Oysa ki parayı kazanmak kadar parayı yönetmeye de odaklansak bu kadar fazla parasal anlamda gelecek korkusu yaşamayacağız. İşte bu korkudan kurtulmak için paramızı risk anlayışımız doğrultusunda belirli oranlarda farklı yatırım araçlarında uzun vadeli değerlendirebiliriz. Bunların başında Sermaye Piyasası ürünleri geliyor. Tabi en başta da hisse senedi yatırımı.
80 milyonluk ülkemizde hisse senedi yatırımcı sayısı maalesef çok düşük seviyelerde. Ne bankalar ne de yatırım şirketleri (aracı kurumlar) hisse senedini insanımıza tam anlatamadı, öğretemedi. Hisse senedine yatırım yapan ya da yanlış bir tabir ile “Borsa’da oynadığını söyleyen” sınırlı sayıdaki insanımız da bankaların ve aracı kurumların var olma amacı olan komisyon gelirleri için günlük al sat işlemlerine yönlendirildi ve çoğunun sonu hüsran oldu. Bu yüzden de yıllardır ülkemizdeki hisse senedi yatırımcı sayısı bir türlü büyük sıçrama göstermiyor, damlaya damlaya artmaya çalışıyor ama bir taraftan da havuz bir yerden su kaçırıyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)’nın 2019 yılı Haziran ayı verilerine göre ülkemizdeki hisse senedi yatırımcı sayısı 1.171.776. Bunun %0.8’ini yabancı yatırımcılar oluşturuyor. Geri kalanı yerli yatırımcı. Diğer yandan toplam hisse senedi yatırımcılarının 1.028.964 tanesinin portföyü 0 ile 50 bin TL arasında gözüküyor. Buna ek olarak tüm yatırımcıların 572.920 tanesi İstanbul, Ankara ve İzmir’de. İstanbul’daki hisse senedi yatırımcı sayısı 342.362, Ankara’daki 130.463, İzmir’deki 100.095.
80 milyonluk ülkemizde hisse senedi yatırımcı sayısının daha da artıyor olması gerekir. Bunun için öncelikle gece gündüz çalışarak para kazanmaya çalışan insanlarımızın parasını yönetmeye yönelik adımlar atması ve finansal okuryazarlığını artırmaya çalışması gerekiyor. Tabi burada bankalara ve aracı kurumlara büyük iş düşüyor. Kazan-kazan stratejisiyle müşterilerine yaklaşmaları ve onları risk profilleri doğrultusunda doğru yatırım araçlarına yönlendirmeliler. Unutmayalım ki gayrimenkul, altın mevduat dışında da yatırım araçları var. Bunların başında da hisse senedi geliyor. Özellikle gençlerin finansal okur yazarlıklarını artırmaları ve yaş itibariyle daha uzun vadeli olarak hisse senedi yatırımlarına yönelmeleri faydalı olabilecektir.
Umarım faydalı bir dertleşme olmuştur:) Herkesin finansal özgürlüğünü kazanması ve hayatın tadını daha fazla çıkarması dileğiyle bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle!!!