BES HakkındaBireysel EmeklilikGenel

2015 yılı bireysel emeklilik (BES) devlet katkısı üst sınırı nedir?

2014 yılını geride bıraktık ve bireysel emeklilik (BES) yatırımcıları 2015 yılında bireysel emeklilikte devlet katkısının üst sınırının ne olacağını merak ediyorlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi BES yaptıran bir yatırımcının alacağı yıllık toplam devlet katkısı yıllık brüt asgari ücret tutarının %25’ini aşamaz. Yani yatırdığınız tutar ne kadar çok olursa olsun, alacağınız devlet katkısının bir üst sınırı vardır.

Hükümetin 2015 yılı için belirlediği yıllık brüt asgari ücret 14.850 TL’dir. Eğer sizin yatırdığınız yıllık toplam katkı payı 14.850 lira ve üzerinde olursa, alacağınız toplam devlet katkısı 2015 yılı için 3.712,5 lirayı geçemez. Bu yüzden BES ödemeniz 2015 yılı için aylık en az 1.237,5 lira ya da yıllık 14.850 lira ise siz maksimum devlet katkısını alıyor olacaksınız. Bu tutarın üstünde yapacağınız ödemelerin devlet katkısı açısından size bir katkısı olmayacaktır.

6 thoughts on “2015 yılı bireysel emeklilik (BES) devlet katkısı üst sınırı nedir?

  • Yusuf Ç.

    1237,50 değil de 1273,50 olmasın o ?
    Bu durumda yıllık maksimum 15.282 TL için devlet katkı payı alınabilir.

    Yanıtla
    • finansdanışmanım

      Asgari ücret yılın ilk 6 ayında 1.201,50 TL, ikinci altı ayında 1.273,50 TL olduğundan ikisinin toplamı 14.850 TL olmaktadır. Bu yüzden 2015 yılında alınabilecek maksimum devlet katkısı toplamı 3.712,50 TL olmaktadır. İlginize teşekkür ederiz…

      Yanıtla
  • Ali

    Peki, maksimum devlet katkısının alınabilmesi için yatırılması gereken ücretin (2015 yılı için 14.850 TL) yıl içindeki ödeme dağılımı için kısıtlayıcı bir mevzuat var mıdır? demek istediğim 14.850 TL olan primin tamamını yılda bir kez ya da aylara bölerek veyahut yılın son günü tek bir kerede ödersem, devlet katkısından muaf olur muyum?

    Yanıtla
    • finansdanışmanım

      Merhaba. 2015 yılı için 14.850 TL’yi; ister bir kerede ister birkaç kerede parçalı, ister aylık yatırsanız da o yıl içindeki yatırdığınız toplam katkı payı tutarı 14.850 TL’yi bulduğunda siz maksimum devlet katkısını alıyor olacaksınız.

      Devlet katkısı yatırdığınız nakit katkı payının emeklilik şirketi hesabına geçtiği ayı takip eden ayda hesabınıza yatırılacağı için, yılın son günü de olsa paranın şirket hesabına geçtiğinden ve fon dağılımının yapıldığından emin olmak gerekir.Yılın son günü yatırmanız riskli olabilir bu yüzden.

      Önemli olan yıl içinde risk anlayışınız doğrultusunda, yatırdığınız katkı paylarının fon dağılımını doğru yapabilmektir. Eğer bunu yılda birkaç kez yapabilirseniz, devlet katkısına ek olarak ciddi getiriler de elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  • hakan

    sayın finansdanışmanım,
    3yılı doldurdum, devlet katksına hak kazandım, sistemden ayrılmayı düşünüyorum. Ayrılmadan önce 12*1647tl yatırsam ve bu takasbank a yansıdığında ayrılsam, son yatırdığım 12*1647 tl nin %15 ini alabilirmiyim?
    Teşekür ederim. Saygılarımla

    Yanıtla
    • finansdanışmanım

      Merhabalar Hakan Bey. Devlet katkısının maksimum tutarını bir kerede almak için yıllık brüt asgari ücret tutarını bir kerede yatırabilirsiniz. Katkı payını yatırdığınız ayı takip eden ayda devlet katkısı alt hesabınıza yatırılacaktır. Kaç yıldır sistemde olduğunuzu ve yaşınızı bilmiyorum ama benim tavsiyem sistemde kalmanız, %25 devlet katkısının yanında fon dağılımını da piyasalardaki gelişmelere göre yıl içinde birkaç kere değiştirerek getirinizi maksimize etmeniz yönündedir. Çıkmaya kararlı iseniz, yıllardır yatırdığınız katkı paylarının fırsat maliyetlerini hesaplayıp, alacağınız %15 oranındaki toplam devlet katkısıyla karşılaştırmanız gerekecektir. Tabiki olası kesintileri de gözönünde bulundurmanız gerekecektir. Benim fikrim sistemde devam etmeniz sizin için daha karlı olacaktır. Ayrıca yıllık katkı payı tutarını bir kerede yatıran katılımcıların fon dağılımını yönetmede daha etkin olmaları gerekecektir. Aylık katkı payı ödemelerinde, piyasadaki gelişmelere karşı daha rahat ve esnek kararlar alabilirsiniz. İlginize teşekkürler. Saygılar.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir