ANALİZBES HakkındaBireysel Emeklilik

2016 yılı en iyi BES sıralaması nasıl olabilir?

2015 yılını geride bıraktık ve 2015 yılı en iyi BES fonu sıralaması belli oldu. Şimdi hepimiz 2016 yılı en iyi BES sıralaması nasıl olacak merakla bekliyoruz. Bunun için öncelikle 2015 yılında en çok kazandıran en iyi getiri sağlayan bireysel emeklilik fonlarına bakmamız gerekir.

2015 yılında en iyi getiri sağlayan ilk 50 BES fonu sıralamasına baktığımızda, bu en iyi 50 bireysel emeklilik fonundan 20 tanesinin esnek fon olduğunu, 23 tanesinin dövize endeksli olduğunu ve 7 tanesinin altına endeksli olduğunu görüyoruz.

2016 yılı en iyi BES sıralaması için; öncelikle 2015 yılında neden bu fonların öne çıktığına cevap verebilmeli ve bu fon türlerinin ne anlama geldiğine bakmalıyız.

2016 yılı en iyi BES sıralaması

  1. Esnek fon türleri 3 grupta incelenebilir. 
    • Gelir Amaçlı Esnek Yatırım Fonu: Fon portföyünün tamamını, değişen piyasa koşullarına göre, yerli ve yabancı varlık türlerinin tamamına veya bir kısmına yatıran ve temettü, faiz veya kira sertifikası geliri elde etmeyi hedefleyen fondur. Bu tür fonların varlık dağılımı önceden belirlenmez.
    • Büyüme Amaçlı Esnek Yatırım Fonu: Fon portföyünün tamamını, değişen piyasa koşullarına göre, yerli ve yabancı varlık türlerinin tamamına veya bir kısmına yatıran ve sermaye kazancı elde etmeyi hedefleyen fondur. Bu tür fonların varlık dağılımı önceden belirlenmez.
    • Likit Fon-Esnek: Fon portföyünün en az %80’ini borçlanma araçlarına, kira sertifikalarına ve ters repoya yatırmak kaydıyla, fon varlıklarını Takasbank para piyasası işlemleri dahil para piyasası fonu tanımında yer alan vade yapısına sahip para ve sermaye piyasası araçlarında değerlendiren fondur.
  1. Dövize endeksli fonlar Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Yatırım Fonu türlerinin içinde yer alırlar. Bu fonların içeriğinde değişik oranlarda dövize endeksli yatırım ürünleri bulunur.
    • Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Yatırım Fonu: portföyünün en az %80’ini, kamu borçlanma araçlarının konu olduğu ters repoya ve devlet iç borçlanma senetlerine yatıran ve faiz geliri elde etmeyi hedefleyen fondur. Fonun adında genelde “KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU” geçer.
    • Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Yatırım Fonu: Her birinin değeri fon portföyünün %20’sinden az olmayacak şekilde, fon portföyünün en az %80’ini kamu borçlanma araçlarına ve özel sektör borçlanma araçlarına yatıran ve faiz geliri elde etmeyi hedefleyen fondur.
  1. Altın fonu; fon portföyünün en az %80’i devamlı olarak ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve altına dayalı yatırım araçlarında değerlendiren fondur.

2015 yılı en iyi BES sıralamasında öne çıkan fon türlerinin tanımlarını kısaca özetledikten sonra,  gelin 2015 yılında en çok kazandıran en iyi getiriyi sağlayan yatırım araçlarına bakalım. 2015 yılında dolara ya da dolar içeren fonlara yatırım yapanlar en çok getiriyi elde ettiler. Çünkü dolar 2015 yılında yaklaşık %25 oranında yatırımcılarına kazandırdı. Euro’ya yatırım yapanlar ise yaklaşık %13 kazandılar. Yani kısaca 2015 yılında dövize ya da döviz içeren fonlara yatırım yapanlar kazandılar. Diğer yandan 2015 yılında altına ya da altın içeren fonlara yatırım yapanlar da kazandılar; çünkü altının gram fiyatı 2015 yılında yaklaşık %10 getiri sağladılar. 2015 yılında kaybettiren ise hisse senetleri oldu; çünkü 2015 yılında Borsa İstanbul yaklaşık %16 değer kaybetti ve hisse senedine ya da hisse senedi içeren fonlara yatırım yapanlar kazanamadı. Bu bilgiler ışığında 2015 yılı en iyi BES fonu sıralamasının nasıl şekillendiğini daha iyi yorumlayabiliriz.

“2016 yılı en iyi BES sıralaması ne olur?” sorusuna cevap verebilmek için, 2016 yılında hangi yatırım aracının öne çıkabileceğini tahmin edebilmeliyiz. Bunu tahmin etmek ve takip edebilmek de kolay olamayacağı için, 2015 yılı en iyi BES sıralamasını da göz önünde bulundurarak, esnek fonları tercih edebiliriz. Çünkü sabit bir portföy dağılımı olmadığı ve piyasa koşullarına göre o anda öne çıkabilecek yatırım araçlarına yatırım yapabildikleri için tercih edilebilirler. Ama her zaman söylediğimiz gibi siz daima risk anlayışınız doğrultusunda hareket edin ve bireysel emeklilik danışmanınızla sürekli görüş alışverişinde bulunun.

 

 

Ayrıca bakınız:

BES fonlarından elde edilen getirileri artırmanın yolları

 

One thought on “2016 yılı en iyi BES sıralaması nasıl olabilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir